Merel weetjes: ontdek de wereld van deze tuinvogel

Merel weetjes

De merel, wetenschappelijk bekend als Turdus merula, is een van de meest voorkomende en meest geliefde tuinvogels in Europese tuinen en parken. Deze vogel, bekend om zijn melodieuze zang en glanzende zwarte verenkleed bij mannetjes, heeft enkele fascinerende trekjes die natuur- en vogelliefhebbers zeker zullen boeien. In dit artikel lees je de leukste merel weetjes!

Zang van de merel

Een van de meest bekende en geliefde merel weetjes gaat over de zang van deze tuinvogel. Vooral mannetjes staan bekend om hun rijke en melodieuze fluittonen, die vaak bij zonsopgang en zonsondergang te horen zijn. Hun zang wordt gebruikt om het territorium af te bakenen en om partners aan te trekken tijdens het broedseizoen. Het opmerkelijke aan de zang van merels is de variatie en complexiteit. Elke merel heeft zijn eigen ‘handtekening’ in zijn zang, waardoor individuen door soortgenoten herkend kunnen worden. De zang van de merel is zo kenmerkend dat deze vaak wordt beschouwd als een symbool van de vroege lente.

Het dieet van merels

Het dieet van de merel is opvallend gevarieerd en de merel heeft het vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen, wat bijdraagt aan zijn succes als vogelsoort. Merels zijn omnivoren, wat betekent dat hun voedsel zowel uit plantaardige als dierlijke bronnen bestaat. In de lente en zomer voeden merels zich voornamelijk met ongewervelden zoals wormen, slakken en insecten. Deze eiwitrijke voeding is essentieel tijdens het broedseizoen, wanneer de energiebehoefte hoog is, vooral voor de opvoeding van hun jongen. Naast dierlijk voedsel bestaat het dieet van merels ook voor een deel uit fruit en bessen. Dit is voornamelijk het geval in de herfst en winter wanneer insecten schaarser zijn. Dit gevarieerde dieet zorgt ervoor dat ze vaak tuinen bezoeken waar vogelvoeders en fruitbomen extra voedselbronnen bieden.

Broedseizoen en het merelsnest

Een van de andere leuke merel weetjes is dat het broedseizoen erg interessant is. Het begint in maart en kan doorlopen tot in de vroege zomer, afhankelijk van de weersomstandigheden en de locatie. Gedurende deze periode kunnen merels tot drie broedsels per jaar grootbrengen, wat hen heel productief maakt. Het bouwen van het merelsnest is een taak die voornamelijk door het vrouwtje wordt uitgevoerd. Merels bouwen hun nesten vaak op beschutte plekken, zoals dichte struiken of lage bomen, maar zijn ook te vinden in tuinhuisjes of op andere beschermde plaatsen in tuinen. Het nest is een constructie dat bestaat uit gras, takjes en modder, waardoor er een stevige basis ontstaat die de eieren goed ondersteunt. Na de bouw van het nest legt het vrouwtje meestal drie tot vijf eieren, die een kenmerkende blauwgroene kleur hebben. Het broeden duurt ongeveer veertien dagen, waarbij het vrouwtje de eieren met haar lichaamswarmte uitbroedt. Gedurende deze periode verdedigt het mannetje het territorium en zorgt hij voor voedsel. De kuikens zijn nestblijvers, wat betekent dat ze hulpeloos en met gesloten ogen geboren worden. Beide ouders zijn betrokken bij het voederen van de jongen, die snel groeien en na ongeveer twee weken het nest beginnen te verlaten.

 

De toekomst van de merel

De toekomst van de merel roept zowel bezorgdheid als hoop op, door de veranderende wereldwijde omgevingsfactoren die invloed hebben op zijn leefgebieden en populaties. Stedelijke uitbreiding en veranderingen in landgebruik hebben zowel positieve als negatieve effecten op merel populaties. Aan de ene kant hebben merels zich goed aangepast aan stedelijke omgevingen, waar ze profiteren van de beschikbaarheid van voedsel en nestgelegenheid. Aan de andere kant brengt dit ze ook nauwer in contact met ziekten zoals het usutu-virus. Dit heeft in sommige Europese landen tot veel sterfte geleid. Klimaatverandering is een andere factor die de toekomst van merels zal beïnvloeden. Dit kan namelijk de beschikbaarheid van voedselbronnen beïnvloeden, wat vooral een probleem is tijdens de broedperiode. Maatregelen zoals het creëren en behouden van groene ruimtes in stedelijke gebieden zijn belangrijk om de merel te behouden. De rol van de merel in het ecologische systeem, vooral in insectencontrole en zaadverspreiding, laat zien dat de merel een belangrijke vogelsoort is.

Veelgestelde vragen over merels

Hoe lang leeft een merel gemiddeld?
In het wild leven merels gemiddeld drie tot vijf jaar, hoewel sommigen ouder dan tien jaar kunnen worden onder gunstige omstandigheden.

Kunnen merels in groepen worden gezien?
Merels zijn over het algemeen solitaire of paarlevende vogels, vooral tijdens het broedseizoen. In de winter kunnen ze daarentegen deel uitmaken van grotere groepen, vooral als er sprake is van overvloedig voedselaanbod.

Wat kan ik doen om merels in mijn tuin te helpen?
Het aanbieden van een gevarieerd dieet van zaden en fruit, het plaatsen van waterbakjes en het zorgen voor nestgelegenheid kunnen allemaal helpen om deze vogels naar je tuin te lokken.

Kortom, deze merel weetjes laten zien dat de merel een bijzondere vogel is. Dit komt voornamelijk door de zang van de mannetjes vogels. Ben je benieuwd naar meer weetjes over dieren? Bekijk onze dieren pagina met de allerleukste weetjes!