Top 10 populairste sporten in Nederland

Top 10 populairste sporten in Nederland

Nederland is een land met een rijke sportcultuur, waarin mensen van alle leeftijden en achtergronden actief deelnemen aan verschillende sporten. Uit recente cijfers van het NOC*NSF blijkt dat bepaalde sportbonden een enorme aanhang hebben, wat aantoont hoe diepgeworteld de liefde voor sport in Nederland is. Laten we eens kijken naar de top 10 meest populairste sporten op basis van ledenaantallen.

1. Voetbal

Het zal niemand verbazen dat voetbal bovenaan de lijst staat als de populairste sport in Nederland. Met talloze amateurclubs en een bloeiende professionele competitie, genaamd de Eredivisie, is voetbal diepgeworteld in de Nederlandse samenleving. Lokale velden worden elk weekend overspoeld met enthousiaste spelers en supporters.

2. Tennis

Tennis staat stevig op de tweede plaats, met een grote en actieve gemeenschap van leden. Met een traditie die teruggaat tot de jaren 1800, heeft tennis in Nederland een sterke aanhang. De vele tennisclubs verspreid over het land bieden mogelijkheden voor zowel recreatieve spelers als serieuze competitiespelers.

3. Sportvissen

Sportvissen heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, en de sportbond telt veel enthousiaste vissers onder zijn leden. De rustige wateren van Nederland bieden een perfecte omgeving voor deze ontspannende en sociale activiteit.

4. Golf

Golf heeft een stevige positie op de lijst, met veel golfers die lid zijn van Nederlandse golfclubs. De uitdagende golfbanen en de sociale aspecten van de sport dragen bij aan de groeiende populariteit.

5. Gymnastiek

Gymnastiek heeft een trouwe achterban in Nederland, met veel leden die deelnemen aan gymnastiekverenigingen verspreid over het hele land. Van jonge gymnasten tot volwassenen die actief willen blijven, gymnastiek blijft een geliefde activiteit.

6. Hockey

Met een sterke aanwezigheid op de zesde plaats is hockey een populaire teamsport in Nederland. De sportbond trekt leden van alle leeftijden, met jeugdige energie die wordt gecombineerd met ervaren spelers op zowel lokaal als nationaal niveau. Het nationale hockeyteam heeft internationaal succes behaald, wat heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van de sport binnen het land.

7. Paardensport

Paardensport heeft een toegewijde gemeenschap van leden die gepassioneerd zijn over alles wat met paarden te maken heeft. Of het nu gaat om dressuur, springen of recreatief rijden, de paardensport blijft een favoriete keuze voor velen.

8. Zwemmen

Met de vele waterwegen en zwembaden in Nederland is het geen verrassing dat zwemmen hoog op de lijst staat. Zwemverenigingen bieden mogelijkheden voor zowel beginners als ervaren zwemmers, waardoor de sport toegankelijk is voor iedereen.

9. Atletiek

Atletiek heeft een sterke vertegenwoordiging in Nederland, met leden die deelnemen aan diverse disciplines zoals hardlopen, verspringen en werpen. Lokale atletiekverenigingen bieden training en competitie voor alle niveaus.

10. Volleybal

Volleybal sluit de top 10 af, met een actieve gemeenschap van leden die betrokken zijn bij zowel indoor als beachvolleybal. De sportbond ondersteunt competities op verschillende niveaus, waardoor volleyballers van alle achtergronden de kans krijgen om deel te nemen.

Fitness meest beoefende sport in Nederland

Bovenstaande genoemde sporten hebben volgens  NOC*NSF de meeste leden, maar dit betekent niet dat deze sporten ook het meest worden beoefend. Fitness individueel (binnen) is de meest beoefende sport. 18,9% van alle Nederlanders heeft in 2018 deze sport beoefend. 15,7 procent van alle sporters deed in 2018 aan wandelsport en 10,1 procent aan zwemsport. Voetbal (op nummer 6) is de meest beoefende sport die in teamverband beoefend wordt.

Top 10 meest beoefende sporten
Meest beoefende sporten in Nederland.

Populairste sporten Nederland jeugd

Laten we dieper ingaan op de sportvoorkeuren van de jeugd in Nederland, waarbij we ons richten op de statistieken van 2018. Onder jeugd verstaan we 5 t/m 18-jarigen.

Sportvoorkeuren bij jongens

  1. Voetbal (32,4%)

Voetbal blijft de onbetwiste koning als het gaat om de meest beoefende sport onder jongens. Met een indrukwekkende 32,4 procent is het enthousiasme voor voetbal op jonge leeftijd overweldigend. Lokale voetbalvelden komen tot leven met de opwinding van jonge spelers die hun vaardigheden ontwikkelen.

  1. Zwemsport (18,4%)

Zwemsport volgt op de tweede plaats, met 18,4 procent. De Nederlandse watercultuur speelt hier ongetwijfeld een rol, waarbij jongens genieten van zwemtrainingen en de uitdagingen van verschillende zwemdisciplines.

  1. Fitness individueel (Binnen) (10,2%)

Een opmerkelijke vermelding is de opkomst van individuele fitnessactiviteiten binnen, die 10,2 procent van de jongens aantrekt. Dit wijst op een groeiende bewustwording van gezondheid en welzijn, zelfs op jonge leeftijd.

Sportvoorkeuren bij meisjes

  1. Zwemsport (19,8%)

Voor meisjes staat zwemsport bovenaan de lijst, met 19,8 procent. Zwemmen biedt niet alleen een leuke en sociale activiteit, maar ook een uitstekende manier om fit te blijven. Zwembaden worden een ontmoetingsplaats voor jonge zwemsters.

  1. Dansen (15,1%)

Dansen is een populaire keuze voor meisjes, waarbij 15,1 procent zich aangetrokken voelt tot deze expressieve en energieke activiteit. Dansstudio’s en scholen bruisen van de creativiteit en vreugde van jonge dansers.

  1. Gymnastiek (13,0%)

Gymnastiek sluit de top drie af met 13,0 procent. De combinatie van lenigheid, kracht en elegantie maakt gymnastiek aantrekkelijk voor meisjes die hun vaardigheden willen ontwikkelen en deel willen uitmaken van een hechte gemeenschap.

Deze cijfers weerspiegelen niet alleen de populaire sporten onder de jeugd, maar ook de diversiteit van het sportlandschap in Nederland. Of het nu gaat om het teamwork van voetbal, de gratie van gymnastiek, of de zelfexpressie van dansen, de jeugd heeft talloze mogelijkheden om hun passie voor sport te verkennen en te ontwikkelen.

 

Benieuwd naar andere leuke weetjes?

Lees hier meer over waarom Amsterdam de hoofdstad van Nederland is!