Alles wat je moet weten over pickleball

Alles wat je moet weten over pickleball

Pickleball, een sport die een combinatie is van tennis, badminton en tafeltennis, wint snel aan populariteit. Maar wat is pickleball precies, en waarom is het zo geliefd? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over deze boeiende sport.

Wat is pickleball?

Pickleball is een racketsport die in de jaren 60 in de Verenigde Staten is ontstaan. De sport ontstond in 1965 op Bainbridge Island, nabij Seattle, als een familieactiviteit. Sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een georganiseerde sport met eigen regels en toernooien.

Pickelball wordt gespeeld op een badmintonveld met een net dat iets lager hangt dan bij tennis. Spelers gebruiken paddles, die lijken op grote tafeltennisbatjes, en een lichte plastic bal, vergelijkbaar met een wifflebal.

Spelregels van pickleball

Pickleball is een sport die eenvoudig te leren is, maar het heeft zijn eigen unieke set van regels. Deze regels zorgen voor een spannend en eerlijk spel voor spelers van alle niveaus. Laten we enkele van de belangrijkste spelregels van pickleball doornemen:

Afmetingen van een pickleballveld

Het speelveld voor pickleball lijkt op dat van badminton. De afmetingen zijn 13,41 meter lang en 6,10 meter breed voor zowel enkel- als dubbelspel. De nethoogte is aan de zijkanten 91,4 cm en in het midden 86,4 cm.

De service

 • De service moet onderhands worden uitgevoerd, waarbij de paddle onder de heup moet zijn bij het raken van de bal.
 • De serverende speler moet beide voeten achter de achterlijn hebben staan tot na het raken van de bal.
 • De bal moet diagonaal over het net worden geslagen naar de tegenoverliggende servicezone.

Puntentelling

 • Punten kunnen alleen worden gescoord door de serverende partij.
 • Spellen worden meestal gespeeld tot 11 punten, en een partij moet met minstens 2 punten verschil winnen.

De 'non-volley zone'

 • Een unieke regel in pickleball is de ‘non-volley zone’, ook bekend als ’the kitchen’. Deze zone bevindt zich 2,13 meter vanaf het net aan beide kanten.
 • Spelers mogen niet volleyslagen (de bal uit de lucht slaan) uitvoeren terwijl ze in deze zone staan.

Fouten

 • Het is een fout als de bal buiten de tegenoverliggende speelveldhelft terechtkomt, in het net slaat, of als de bal tweemaal door dezelfde speler wordt geraakt.
 • Een servicefout wordt gemaakt als de bal niet de juiste servicezone bereikt of als de verkeerde volgorde van serveren wordt aangehouden.

Dubbelspel

 • Bij dubbelspel beginnen beide spelers aan een kant van het veld en wisselen van positie afhankelijk van wie de bal slaat.
 • De servicevolgorde wisselt telkens wanneer een punt wordt gescoord door de serverende partij.

Deze basisregels vormen het hart van pickleball en helpen het spel vloeiend, snel en leuk te maken. Het is een sport die strategie en behendigheid vereist, en hoe meer je speelt, hoe meer je de nuances van het spel zult waarderen.

Pickleball vs padel

Pickleball vs padel

Hoewel pickleball en padel beide racketsporten zijn die elementen van tennis en squash combineren, zijn er opmerkelijke verschillen tussen deze twee. Het begrijpen van deze verschillen kan helpen bij het kiezen van de sport die het beste bij je past.

Verschil in herkomst

Pickleball, ontstaan in de Verenigde Staten, wordt gespeeld op een badminton-achtig veld met een laaggeplaatst net. Padel, populair in Spanje en Latijns-Amerika, wordt gespeeld op een kleinere tennisbaan omgeven door glazen en metalen wanden die deel uitmaken van het spel.

Benodigdheden

Pickleball wordt gespeeld met een stevig, meestal houten of composiet paddle en een geperforeerde plastic bal. Padel gebruikt daarentegen een stevig, stringloos racket en een bal die lijkt op een tennisbal, maar met iets minder druk.

Spelregels en speelstijl

In pickleball zijn de regels gericht op onderhandse services en het vermijden van volleys in de non-volley zone (ook bekend als ’the kitchen’). Dit bevordert een strategisch, op plaatsing gericht spel.

Padel heeft een op tennis lijkende service en maakt gebruik van de wanden, vergelijkbaar met squash. Dit resulteert in een dynamischer spel waarbij meer nadruk ligt op kracht en tactiek.

Toegankelijkheid van de sport

Pickleball staat bekend om zijn toegankelijkheid voor alle leeftijden en niveaus. Het is minder belastend voor de gewrichten en vereist minder rennen dan padel. Padel daarentegen, vereist meer fysieke behendigheid en snelheid, vergelijkbaar met tennis.

Pickleball in Nederland

Pickleball is een sport die wereldwijd aan populariteit wint, en Nederland vormt daar geen uitzondering op. In Nederland heeft deze sport een loyale en groeiende groep enthousiastelingen gevonden. Laten we eens kijken hoe pickleball zich in Nederland ontwikkelt.

In Nederland is pickleball relatief nieuw, maar het heeft snel aan bekendheid gewonnen. Verschillende sportverenigingen en gemeenschapscentra hebben pickleballbanen geïntroduceerd, waardoor meer mensen de kans krijgen om deze leuke en sociale sport te ervaren. Deze groei wordt mede aangewakkerd door de laagdrempeligheid en de geschiktheid van de sport voor alle leeftijden.

Er zijn diverse pickleballclubs opgericht in verschillende steden in Nederland. Deze clubs organiseren regelmatig speeldagen, toernooien en sociale evenementen, waardoor zowel beginners als gevorderden de sport kunnen spelen en van de gemeenschapszin kunnen genieten. Deze clubs spelen ook een cruciale rol in het verspreiden van kennis over de spelregels en technieken van pickleball.

Pickleball spelen

Pickleball-toernooien beginnen een vast onderdeel te worden van de Nederlandse sportkalender. Deze toernooien trekken spelers van verschillende niveaus en leeftijden, wat bijdraagt aan de promotie en het enthousiasme voor de sport. Bovendien bieden deze evenementen een platform voor Nederlandse spelers om hun vaardigheden op nationaal en soms zelfs internationaal niveau te tonen.

Met de toenemende populariteit en de steun van lokale sportverenigingen en gemeenschappen, lijkt de toekomst van pickleball in Nederland veelbelovend. De sport biedt een unieke combinatie van fysieke activiteit, strategie en sociaal contact, aspecten die bij de Nederlandse sportcultuur passen.

Pickleball in Nederland is niet alleen een sportieve activiteit; het is een gemeenschap die mensen samenbrengt. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe vorm van lichaamsbeweging, een manier om nieuwe mensen te ontmoeten, of gewoon een leuke activiteit, pickleball biedt voor ieder wat wils. Met de voortdurende groei en ontwikkeling van de sport in Nederland, is het een uitstekend moment om deel te nemen aan deze sport.

 

Ontdek hier andere populaire sporten!