Top 10 kleinste landen ter wereld (2024)

Top 10 kleinste landen ter wereld (2024)

In deze blog krijg jij een inkijkje in de top 10 kleinste landen ter wereld. Deze lijst bevat afgelegen eilandstaten tot historische Europese enclaves. Elk land op deze lijst heeft zijn eigen unieke cultuur en verhaal, waardoor het een speciale plaats inneemt in de wereld. Dus heb jij je ooit afgevraagd welke landen de kleinste zijn in onze uitgestrekte wereld? In deze blog kom je erachter!

1. Vaticaanstad

In het hart van Rome te vinden: Vaticaanstad. Met een oppervlakte van slechts 0,44 vierkante kilometer, is dit het kleinste onafhankelijke land ter wereld. Maar laat je niet misleiden door zijn bescheiden afmetingen; Vaticaanstad is een gigant in termen van culturele en spirituele rijkdom. De thuisbasis van de paus staat bekend om indrukwekkende kunst en historische gebouwen.

2. Monaco

Met een oppervlakte van slechts 2 vierkante kilometer, is dit vorstendom aan de Middellandse Zee een van de kleinste, maar zeker ook een van de meest opwindende landen ter wereld. Monaco is de ultieme speeltuin voor de rijken en beroemden, waar luxe en elegantie hand in hand gaan.

Als je door de straten van Monaco loopt, voelt het alsof je een filmset bent binnengestapt. Schitterende jachten dobberen in de jachthavens, en de straten zijn bezaaid met designerwinkels en exclusieve restaurants. En dan hebben we het nog niet eens over de beroemde casino’s van Monte Carlo, waar fortuinen worden gewonnen en verloren.

Elk jaar wordt deze pittoreske setting omgetoverd tot het circuit van een van de meest prestigieuze evenementen in de autosportwereld: de Grand Prix van Monaco. Dit evenement trekt niet alleen liefhebbers van de Formule 1, maar ook beroemdheden en royals van over de hele wereld.

3. Nauru

Met een oppervlakte van slechts 21 vierkante kilometer, is Nauru een van de kleinste onafhankelijke landen ter wereld. Dit kleine eiland in Micronesië heeft een interessante geschiedenis vanwege zijn fosfaatmijnen.

Nauru’s verhaal is uniek, vooral door de fosfaatmijnen die ooit de ruggengraat van de economie vormden. Deze mijnen hebben niet alleen het landschap van Nauru gevormd, maar ook de geschiedenis van het eiland diep beïnvloed. Ooit was Nauru een van de rijkste landen ter wereld per hoofd van de bevolking, dankzij de export van fosfaat. Nu de mijnen uitgeput zijn, staat Nauru voor nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.

4. Tuvalu

Tuvalu, een eiland ten oosten van Australië heeft een oppervlakte van 26 vierkante kilometer en is tevens een van de minst bezochte landen ter wereld. Het land heeft zo’n 12.000 inwoners en voelt zich bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering. Het hoogste punt van het land ligt dik vier meter boven de zeespiegel. Als die verder stijgt, worden gebieden onbewoonbaar of verdwijnen ze helemaal onder water.

Een leuk weetje over Tuvalu is dat Foppe de Haan in 2011 de bondscoach is geweest van het land. De oud-voetbaltrainer van SC Heerenveen was vier weken de bondscoach van de voetbaldwerg.

5. San Marino

Met een bescheiden oppervlakte van 61 km² is dit land omgeven door Italië, een prachtige omgeving. Als je door de straten van San Marino wandelt, voelt het alsof je terug in de tijd stapt. De historische architectuur, van stenen huizen tot statige paleizen, vertelt verhalen uit een rijk en roerig verleden. De drie torens van San Marino, genesteld op de toppen van de Monte Titano, zijn niet alleen het symbool van het land maar ook wachters van een geschiedenis die het land heeft gevormd.

San Marino is bovendien de oudste, nog bestaande constitutionele republiek ter wereld. Er is dus geen koning de baas, maar bewoners kiezen al eeuwen en eeuwen zelf hun bestuur.

6. Liechtenstein

Liechtenstein: verscholen tussen die pieken van de Alpen en grenzend aan Zwitserland en Oostenrijk. De oppervlakte van het kleine land is 160 kilometer. Het meest opmerkelijke is het Vaduz-kasteel, de residentie van de vorstelijke familie, gelegen op een rotsachtige heuvel en uitkijkend over de hoofdstad.

7. Marshalleilanden

De Marshalleilanden bestaan uit archipel van 29 atollen en 5 eilanden, samen goed voor een oppervlakte van 181 km². De eilanden – gelegen tussen Hawaii en Nieuw-Guinea – staan bekend om zijn spectaculaire duiklocaties. De kristalheldere wateren herbergen een van de meest spectaculaire duiklocaties ter wereld. Duikers kunnen genieten van het levendige onderwaterleven, indrukwekkende scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog en adembenemende koraalriffen.

Ondanks de schoonheid en cultuur, staan de Marshalleilanden, net als veel eilandnaties in de Stille Oceaan, voor uitdagingen zoals klimaatverandering en economische ontwikkeling. De stijgende zeespiegel bedreigt hun bestaan, waardoor het behoud van hun natuurlijke omgeving en manier van leven een prioriteit is.

8. Saint Kitts en Nevis

Saint Kitts en Nevis, een duo van eilanden in de Caribische Zee, vormen samen een natie met een oppervlakte van 261 km². Deze eilanden zijn beroemd om hun weelderige, tropische landschappen, historische suikerplantages en een ontspannen atmosfeer die je alleen in het Caribisch gebied vindt.

Saint Kitts, het grotere van de twee eilanden, is omhuld met adembenemende bergen, waaronder de slapende vulkaan Mount Liamuiga. Nevis, het kleinere en rustigere zusje, is even verleidelijk met zijn ongerepte charme en schoonheid. De sfeer hier is laid-back en gastvrij, ideaal voor diegenen die willen ontsnappen aan de drukte.

9. Maldiven

De Maldiven staan bekend als een tropisch paradijs waar luxe en schoonheid samenkomen. Het is wereldberoemd om zijn idyllische stranden, luxe resorts en rijke onderwaterwereld. De Maldiven bestaat uit 26 atollen en meer dan 1.000 eilanden die samen een oppervlakte hebben van 300 vierkante kilometer.

10. Malta

Malta ligt in de Middellandse Zee ten zuiden van Italië en heeft een oppervlakte van 316 vierkante kilometer. Op Malta wordt Maltees en Engels gesproken door de 500.000 mensen die op het eiland wonen.

Malta’s geschiedenis is rijk en gevarieerd, beïnvloed door vele beschavingen die hun sporen hebben nagelaten, van de Feniciërs en Romeinen tot de Ridders van Sint Jan. De ridders hebben een blijvende erfenis achtergelaten in de vorm van imposante forten, wachttorens en de prachtige hoofdstad Valletta, een UNESCO Werelderfgoed site die bekend staat om zijn architectuur en versterkte stadsmuren.

 

Ontdek hier andere interessante weetjes:
Alles wat je moet weten over pickleball

Top 10 populairste sporten in Nederland

Waarom is Amsterdam de hoofdstad van Nederland?