Weetjes over dolfijnen: een duik in hun wereld

weetjes over dolfijnen

Dolfijnen behoren tot de meest intelligente en boeiende wezens in de oceaan. Hun vermogen tot leren, samenwerking en communicatie maakt hun unieke zeedieren die zowel wetenschappers als natuurliefhebbers blijven verbazen. In dit blog duiken we in de wereld van dolfijnen en zetten we verschillende interessante weetjes over dolfijnen op een rijtje.

Wat maakt dolfijnen zo bijzonder?

Met hun speelse gedrag en indrukwekkende intelligentie trekken dolfijnen al lang de aandacht van wetenschappers en natuurliefhebbers wereldwijd. Dolfijnen staan bekend om hun vermogen om complexe geluiden te gebruiken om te communiceren en op voedsel te jagen. Deze techniek staat bekend als echolocatie. Hiermee kunnen ze de locatie, grootte en de vorm van hun omgeving bepalen. Dolfijnen leven in hechte sociale groepen, genaamd pods, waarin ze samenwerken voor voedsel en bescherming. Deze sociale structuur is van belang voor het overleven. Binnen de sociale groepen bestaan diepe emotionele banden.

Soorten dolfijnen

Er zijn in totaal 49 soorten dolfijnen en bruinvissen, die gegroepeerd zijn in zes families. De familie van de oceaan dolfijnen is het grootste met 38 leden. Daarnaast heeft de familie van de bruinvissen zeven leden. Ten slotte zijn er vier rivierdolfijn families. In de Noordzee komen drie verschillende soorten dolfijnen voor, namelijk: de gewone dolfijn, de tuimelaar en de witsnuitdolfijn. Van deze drie is de tuimelaar het meest bekend en geliefd, deels vanwege hun lieve aard en nieuwsgierigheid naar mensen. Deze dolfijnsoort wordt vaak geassocieerd met positieve interacties tussen mens en dier, waardoor ze een speciale plek in de harten van veel mensen hebben veroverd.

Benieuwd naar meer informatie over de verschillende soorten dolfijnen? Bekijk de pagina van WWF over de soorten dolfijnen.

De diepe band tussen moeder en kalf

Een van de leuke weetjes over dolfijnen is de relatie tussen moeder en kalf. Deze relatie is namelijk bijzonder sterk. Meteen na de geboorte zwemmen dolfijn kalfjes zij aan zij met hun moeder. De kalfjes worden de eerste vier tot acht dagen tot wel vier keer per uur gezoogd.Om bij te blijven in de groep, creëren moeders met hun beweging een waterstroom die de kalfjes helpt dichterbij te blijven. Als het toch voorkomt dat een kalfje de groep kwijt raakt, maakt de moeder een kenmerkend geluid dat het kalfje herkent. Kalveren blijven tot wel zes jaar bij hun moeder. Dat is een periode waarin ze belangrijke overlevingsvaardigheden leren. De moederrol is heel belangrijk in de leerprocessen en sociale ontwikkeling binnen dolfijnengemeenschappen.

Dolfijnen-oceaan

Hoe slapen en ademen dolfijnen?

Dolfijnen slapen op een unieke manier waardoor ze tegelijkertijd rusten en ademen. Dit proces wordt unihemisferische slaap genoemd, waarbij één hersenhelft slaapt terwijl de andere wakker blijft. Dit zorgt ervoor dat dolfijnen in staat zijn om aan het wateroppervlak te blijven om te ademen en alert te blijven voor roofdieren. Dolfijnen moeten bewust ademhalen, wat betekent dat ze actief beslissen wanneer ze naar het oppervlak gaan om lucht te halen via hun blaasgat. Tijdens het slapen zorgt de actieve hersenhelft ervoor dat de dolfijn regelmatig naar het oppervlak zwemt voor lucht, terwijl de slapende helft de dolfijn helpt uit te rusten. Deze methode van slapen zorgt ervoor dat dolfijnen continu kunnen ademen, zwemmen en alert blijven op mogelijke gevaren, zelfs terwijl ze rusten.

Bedreigingen voor dolfijnen

Er zijn meerdere bedreigingen die het voortbestaan van dolfijnen in gevaar brengen. Deze bedreigingen variëren van menselijke activiteiten tot natuurlijke veranderingen in de leefomgeving.

Een van de grootste bedreigingen is vervuiling, vooral door plastic en chemicaliën. Dit veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen bij dolfijnen. Deze vervuiling kan leiden tot verstikking, verwondingen en de ophoping van giftige stoffen in hun lichaam, wat hun immuunsysteem aantast.

Daarnaast is bijvangst ook een bedreiging voor dolfijnen. Ze worden namelijk soms per ongeluk gevangen door visnetten. Ondanks dat er veel wordt gedaan om vismethoden dolfijn vriendelijker te maken, blijft bijvangst een dreiging voor dolfijnen.

 

Veelgestelde vragen over dolfijnen

Kunnen dolfijnen echt namen hebben?
Ja, onderzoek wijst uit dat dolfijnen elkaar kunnen ‘roepen’ met unieke fluitgeluiden, vergelijkbaar met namen bij mensen.

 

Hoe diep kunnen dolfijnen duiken?
Sommige dolfijnensoorten kunnen tot meer dan 300 meter diep duiken op zoek naar voedsel.

 

Werken dolfijnen samen met mensen?
Ja, er zijn gevallen bekend waarbij wilde dolfijnen samenwerken met vissers om vis te vangen.

 

Kunnen dolfijnen echt ‘lachen’?

Dolfijnen hebben een mondstructuur die een glimlach lijkt na te bootsen, maar dit is een vaste fysieke eigenschap en niet per se een teken van vrolijkheid. Toch zijn dolfijnen speelse en blij dieren en vertonen gedrag dat wij als blij of speels zouden interpreteren.

Hoe lang leven dolfijnen?
De levensverwachting van dolfijnen varieert sterk per soort. Tuimelaars, bijvoorbeeld, kunnen in het wild tot 50 jaar oud worden, terwijl andere soorten een kortere levensduur hebben.

 

Hoe snel kunnen dolfijnen zwemmen?
Dolfijnen zijn snelle zwemmers; sommige soorten kunnen snelheden bereiken tot wel 60 kilometer per uur. Gemiddeld zwemmen ze met snelheden rond de 32 tot 40 kilometer per uur.

 

Benieuwd naar meer dieren weetjes? Bekijk onze dieren pagina.