Weetjes over Spanje

Weetjes over Spanje

Spanje, een land rijk aan geschiedenis, cultuur en mooie natuur, heeft veel meer te bieden dan alleen zon, zee en sangria. In dit blog vertellen we je leuke weetjes over Spanje die je kijk op dit land misschien zullen veranderen. Van unieke culturele tradities tot geografische feiten, Spanje zal je blijven verbazen.

Oudste restaurant van de wereld

Een van de leukste weetjes over Spanje is dat het oudste restaurant ter wereld zich in Madrid bevindt. Het restaurant heet ‘Restaurante Botín’. Dit restaurant is geopend sinds 1725 en je kunt er nog steeds dineren. Het restaurant is officieel erkend door het Guinness Book of Records. Restaurante Botín is beroemd om zijn authentieke Spaanse keuken, zoals ‘cochinillo asado’ (geroosterd speenvarken) en ‘cordero asado’ (geroosterd lam), die beide worden bereid in een originele houtgestookte oven die al sinds de opening in gebruik is. De sfeer in het restaurant ademt geschiedenis, met zijn traditionele Spaanse interieur en een doolhof van eetkamers die zich verspreiden over meerdere verdiepingen in het oude gebouw. De combinatie van de heerlijke gerechten en rijke geschiedenis maakt een bezoek aan Botín het zeker waard.

48 UNESCO plekken

Een bijzonder weetje over Spanje is dat het de thuisbasis is van maar liefst 48 UNESCO-werelderfgoederen. Deze locaties variëren van steden en gebouwen tot landschappen. Er zijn verschillende gebouwen in Spanje die op deze lijst staan. Bijvoorbeeld de Sagrada Familia in Barcelona, het Alhambra in Granada en de kathedraal van Sevilla. Daarnaast zijn er in Spanje ook natuurlijke werelderfgoederen zoals het Nationaal Park Garajonay op de Canarische Eilanden en het Nationaal Park Doñana in Andalusië. Ben je benieuwd naar meer UNESCO-werelderfgoed locaties? Bekijk hier de volledige UNESCO lijst.

 

alhambra granada spanje

Festival La Tomatina

Festival La Tomatina is een van de meest unieke en levendige festivals ter wereld, dat elk jaar plaatsvindt in het kleine stadje Buñol, gelegen in de provincie Valencia in Spanje. Dit bijzondere festival vindt plaats op de laatste woensdag van augustus en trekt duizenden mensen van over de hele wereld, die allemaal samenkomen om deel te nemen aan wat bekend staat als ’s werelds grootste tomatengevecht. La Tomatina is ontstaan in 1945. Lokale jongeren belanden tijdens een stadsfeest in een geïmproviseerd tomatengevecht. Sindsdien is het evenement uitgegroeid tot een officieel georganiseerd en wereldberoemd festival. Het festival begint officieel met het “palo jabón”, een spel waarbij deelnemers proberen een met zeep ingesmeerde paal te beklimmen om een ham aan de top te bereiken. Zodra de ham is gepakt, barst het tomatengevecht los. De regels zijn eenvoudig: de tomaten moeten eerst gekneusd worden voordat ze gegooid worden om verwondingen te voorkomen. Na afloop worden de straten schoongespoeld. La Tomatina is vooral een festival van plezier.

Spaans is de tweede wereldtaal

Spaans is een van de meest gesproken talen ter wereld en staat bekend als tweede wereldtaal qua aantal moedertaalsprekers. Na het Mandarijn heeft het Spaans meer dan 460 miljoen moedertaalsprekers en wordt het gebruikt als officiële taal in 21 landen over drie continenten, inclusief Spanje en de meeste landen in Latijns-Amerika. Daarnaast leren miljoenen mensen wereldwijd Spaans als tweede of vreemde taal, wat de invloed en het bereik ervan vergroot. Het gebruik van Spaans op wereldschaal is te danken aan het koloniale verleden van Spanje. Het belang van de Spaanse taal als tweede wereldtaal zal naar verwachting alleen maar toenemen gezien de economische groei in Latijns-Amerika en de groeiende Spaanstalige bevolking in de Verenigde Staten.

 

Kortom, er zijn veel leuke weetjes over Spanje. Van de prachtige UNESCO werelderfgoedlocaties tot het oudste restaurant en leuke festivals. Spanje is een land dat je zeker een keer moet bezoeken. Het is een veelzijdig land waar je van alles kan doen. Benieuwd naar meer weetjes over landen en steden? Bekijk onze landen en steden weetjes pagina.